
تحلیل کار و کسب چیست؟
برای دوام در هر حوزه کاری و اجرای موفق هر پروژه ای نیاز به شناخت مناسب آن حوزه و محدوده و محتوی آن پروژه می باشد. بحث تحلیل کار و کسب، مبحثی است که از دیرباز در جوامع مختلف با آن روبرو بوده و امروزه در قالب مفاهیم علمی جدید مطرح می گردد. تحلیل سازمان با هدف شناخت نیازمندی ها و اعتبارسنجی آنها به همراه ارائه راه حل مناسب در جهت پاسخ دهی به نیازهای مطرح شده امری مهم که مهمترین نتیجه آن کسب رضایت مشتری و طولانش شدن بقای یک کار و کسب در عرصه رقابت جهانی می باشد.
انجام این کار ممکن است در محدوده پروژه و یا در سرتاسر تکامل و بهبود مستمر شرکت انجام شود. می توان از آن برای درک وضعیت فعلی، مشخص نمودن وضعیت آتی، و همچنین تعیین فعالیتهای لازم برای انتقال از وضعیت فعلی به آینده استفاده نمود.تحلیل کسب و کار را می توان از چشم اندازهای مختلفی اجرا نمود.
تحلیل گر کار و کسب چه کسی است؟
تحلیل گر کار و کسب شخصی است که وظایف تحلیل شرکت یا سازمان را بر اساس استاندارد BABOK انجام میدهد. تحلیلگران کار و کسب مسئولیت کشف، ترکیب و آنالیز اطلاعات گرد آوری شده از منابع مختلف درون یک سازمان را شامل ابزارها، فرایندها، مستندسازیها و ذینفعان را برعهده دارند. تحلیلگر کار و کسب مسئول شناسایی نیازهای واقعی ذینفعان میباشد که غالبا شناسایی و واضح نمودن خواستههای آنان را در بر میگیرد تا مسائل زیربنایی و دلایل مختلف تعیین شوند.
تحلیلگر کسب و کار در همتراز نمودن راهکارهای ارائه شده با نیازهای ذینفعان نقش دارد. فعالیتهای انجام شده توسط تحلیلگر کسب و کار موارد زیر را در بر میگیرد:
• درک مشکلات و اهداف سازمانی
• استخراج نیازهای سازمان
• تحلیل نیازها و راهکارها
• تدبیر استراتژی
• ایجاد تغییر
• تسهیل همکاری با ذینفعان دیگر